Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Nokere Terug naar boven
 
Kasteel van Nokere
 
Het kasteel van Nokere, diep verzonken in de vallei van de Hollebeek, dateert van voor de 16de eeuw en was achtereenvolgens in handen van de families van Gavere de Schorisse, de Claerhout, de Croy, d’Ollehain, van Vichte, de Gras, de Ghellinck en Casier.
De oude waterburcht van de heren van Nokere werd in 1596 door brand vernield, de periode van de Spaanse furie. Het werd herbouwd door Mathieu-Xavier de Ghellinck, die in 1727 de heerlijkheid Nokere had aangekocht. Van 1773 tot 1783 werden de twee zijvleugels opgetrokken en kreeg het kasteel zijn huidig classicistisch uitzicht.
Sinds 1946 is het domein met kasteel eigendom van baron Casier die voornamelijk het kasteelinterieur renoveerde en het park gedeeltelijk liet heraanleggen in Franse stijl in samenspraak met de gekende tuinarchitect Rechts Pechère. Vlakbij staan enkele dienstgebouwen waaronder een 17de eeuws poortgebouw met grafsteen van Jacob van Gavere en een koetshuis met een assortiment koetsen uit de 18de en 19de eeuw. Dit ‘rollend erfgoed’ kan je elk jaar op de tweede zondag van juli bezichtigen, ter gelegenheid van de Nokerse Zomerfeesten.
  Gemeente Nokere
(Deelgemeente van Kruishoutem)
Park open tweede zondag van juli
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.