Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Hof ter Welle Terug naar boven
 
Hof ter Welle
 
Het kasteel Hof ter Welle is de zetel van de voormalige heerlijkheid Ter Welle die vanaf de vijftiende eeuw achtereenvolgens toebehoorde aan de adellijke geslachten Vilain, Van Pottelberghe, Del Plano en Foullon d’Anteville.
In 1723 wordt het kasteel eigendom van jonkvrouw Anne-Françoise Piers. Zij brengt er haar school voor arme- en weeskinderen in onder. Bij het ontstaan van de "burgerlijke hospicen”, in 1796, neemt deze administratie het Hof ter Welle als instelling van weldadigheid over. In 1799 wordt het domein overgedragen aan het Bureel van Weldadigheid, het huidige OCMW.
Een kwarteeuw geleden kwam het domein in handen van de gemeente, negen jaar geleden werd de buitenkant gerestaureerd, maar door onduidelijkheid over de herbestemming, kon de binnenafwerking niet beginnen.
Het schepencollege heeft nu beslist om Hof ter Welle in te richten als erfgoedhuis. De heemkundige kring “Het Land van Beveren” zal in het kasteel een bibliotheek en een museum inrichten. In de kapel kunnen tentoonstellingen, kleine concerten en voordrachten worden gehouden. Op de zolder komt het depot voor gemeentelijke museumstukken en kunstwerken en op de binnenkoer kunnen openluchtactiviteiten worden gehouden.
  Gemeente Beveren
Kasteel is thans erfgoedhuis
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.