Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Bellem Terug naar boven
 
039 Kasteel van Bellem
 
De oorsprong van het domein gaat terug tot het midden van de 16de eeuw toen de Gentse familie Rijm eigenaar was van de heerlijkheid Bellem. Via Maria-Anna Rijm, enige dochter, erfgename en laatste naamdraagster van de familie Rijm, kwam het domein in bezit van haar echtgenoot Lodewijk-Frans, prins de Montmorency.
In 1808 verkocht prinses Louisa de Montmorency het kasteeldomein aan de Gentse textielbaron Jacob Lieven van Caneghem die het vervallen kasteel liet herbouwen naar de plannen van architect Bruno Renard en kreeg het kasteel zijn huidig neoclassicistisch uitzicht. Het uitgestrekte kasteelpark is aangelegd door de Leuvense tuinarchitect Egidius Rosseels in Engelse landschapsstijl.
De laatste adellijke eigenaar, baron René de Kerchove d'Exaerde, bleef er wonen tot in 1963 om het dan te verkopen aan de Federatie van de zustercongregaties van het bisdom Gent. De Federatie vormde het om tot het religieuze vorming, studie- en bezinningscentrum Mariahove.
In 2017 werd het domein terug gekocht door een erfgenaam van de familie de Kerchove d'Exaerde en nemen de twee laatste zusters afscheid van het Bellemse Kasteel Mariahove. Het kasteel en zijn omgeving zijn sinds 1996 beschermd.
  Gemeente Bellem
(Deelgemeente van Aalter)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.