Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Borgwal Terug naar boven
 
Kasteel Borgwal
 
Het dorpsgezicht van Vurste wordt beheerst door het oude uitgestrekte kasteeldomein Borgwal. De oudste vermelding van dit 18 ha groot domein gaat terug tot 1528. In 1543 was het goed eigendom van Floris de Martaigne, graaf van Potelles. In de 17de eeuw zou het domein onder meer eigendom geweest zijn van de Gentse bisschop Triest en tot midden de 18de eeuw behoorde het goed toe aan de familie de Preudhomme d'Hailly, die ook eigenaar was van het kasteel van Poeke. Nadien werd Ed. Maes Newbery, gewezen beheerder der keizerlijke legers, eigenaar. Hij verkocht het domein in 1841 aan weduwe P. Malfait-Baertsoen. Door huwelijk van gravin Flora Malfait met Louis Goethals de Mude de Nieuwland kwam het kasteel in handen van laatstgenoemde familie en dit tot 1975. In 1975 kochten de Broeders van Liefde Borgwal en richtten het domein in als verblijf voor volwassenen met een verstandelijke beperking.
Het kasteel, dat uit verschillende delen is gebouwd, bestaat uit een neerhof met duiventoren en een monumentale ingangspoort met portierswoning. Het domein wordt volledig omsloten door een 1.700 meter lange bakstenen muur. De huidige gebouwen dateren hoofdzakelijk uit de 18de en 19de eeuw en werden gerestaureerd na zware beschadigingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Het kasteel, dat jaren stond te verkommeren, kwam in 2012 in privé handen. Na een grondige restauratie, tussen 2013-2015, wordt het gebruikt als kantoor- en woonruimte.
Het parkdomein is vrij toegankelijk als wandelgebied.

  Gemeente Vurste
(Deelgemeente van Gavere)
Park vrij toegankelijk als wandelgebied
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.