Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Gaasbeek Terug naar boven
 
Kasteel van Gaasbeek
 
Als een juweel prijkt het kasteel van Gaasbeek te midden van een veertig hectare groot heuvelachtig park. Deze middeleeuwse burcht kende een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf.
De eerste heer van Gaasbeek, Godfried van Leuven, liet omstreeks 1236 een burcht bouwen in het dorp, ten einde Brabant te verdedigen tegen eventuele aanvallen uit Vlaanderen of Henegouwen. Deze versterking werd herhaaldelijk verwoest en geplunderd, maar telkens beschikte men na enige tijd over voldoende middelen voor de wederopbouw. Er verbleven een aantal belangrijke families uit de geschiedenis der Nederlanden, onder andere de Hornes en de Egmonts. De bekendste was graaf Lamoraal van Egmont, die het kasteel kocht in 1565, drie jaar voor zijn dramatische terechtstelling.
Aan de buitenzijde bleef het kasteel een versterkte vesting, maar de gebouwen op de binnenkoer werden in renaissancestijl uitgevoerd. In 1615 werd het domein verkocht aan René de Renesse de Warfusée. Hij herstelde het kasteel en liet verscheidene nieuwe gebouwen oprichten in het park.
Aan het einde van de 17de eeuw werd het kasteel grotendeels verwoest. Vanaf 1887 ging men grootscheeps aan het restaureren en werd het huidige uitzicht van het kasteel bepaald.
  Gemeente Gaasbeek
(Deelgemeente van Lennik)
Kasteel te bezoeken
Website: www.kasteelvangaasbeek.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.