Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Bouchout Terug naar boven
 
Kasteel van Bouchout
 
De ligging van Meise moet vroeger wel niet zonder belang geweest zijn aangezien Godfried met de Baard, hertog van Brabant, de heerlijkheid van Bouchout schonk aan Willem van Kraainem op voorwaarde dat hij er een burcht zou bouwen als dreiging, en meteen als verweer, tegen de eerzuchtige heren van Grimbergen. Willem van Kraainem had die voorwaarde van zijn leenheer al in 1129 vervuld.
Halverwege de twaalfde eeuw vervulde deze versterkte burcht, omwille van de strategische ligging op de grens van het toenmalige graafschap Vlaanderen en het domein van de machtige en de gevreesde Berthouts, de Heren van Grimbergen en Mechelen, onvermijdelijk een belangrijke rol bij de verdere ontstaansgeschiedenis en latere machtspositie van het Hertogdom Brabant.
Het kasteel van Bouchout onderging verschillende ingrijpende verbouwingen, de vierkante toren, het oudste gedeelte, dateert uit de 14de eeuw. Omstreeks 1830 verkreeg het kasteel zijn huidige architecturale vormgeving en rond 1980 werden de binnenruimten ingericht.
Keizerin Charlotte, zuster van koning Leopold II en weduwe van aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk, de gefusilleerde keizer van Mexico, kocht het kasteel met aanhorig park en bracht hier zo goed als haar hele leven door. Het kasteel van Bouchout wordt vandaag gebruikt voor lezingen, congressen en tentoonstellingen.
  Gemeente Meise
Nationale Plantentuin van Belgiƫ
Website: www.plantentuinmeise.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.