Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Coloma Terug naar boven
 
Kasteel van Coloma
 
Al van in de vroege middeleeuwen was Leeuw een belangrijke heerlijkheid, dat administratief werd beheerd vanuit Gaasbeek. Coloma werd in 1515 gebouwd als zetel van de heerlijkheid Leeuw en was in de zestiende eeuw in het bezit van de familie van meester Lenaert van den Hecke, die een belangrijke rol speelde in de Brusselse politiek tijdens het laatste kwart van de zestiende eeuw.
Het kasteel van Coloma, genoemd naar de achttiende-eeuwse eigenaars, is een typisch voorbeeld van de overgang van een versterkte middeleeuwse burcht uit de 15de eeuw naar een huis van plaisantie. Het is een vierkant gebouw met vierkante hoektorens en een peervormig dak volledig omringd door water. Dit culturele erfgoed deed achtereenvolgens dienst als woonst voor talrijke adellijke families en als pensionaat dat in 1972 zijn deuren sloot. Nadien werd het kasteel verwaarloosd en stond het bloot aan verval.
In 1982 werd het park aangekocht door het Vlaams Gewest, twee jaar later kocht de gemeente het kasteel aan. Het kasteel is thans volledig gerestaureerd en fungeert als gemeentelijk cultureel centrum en ruimte voor de gemeentelijke diensten, cultuur en toerisme. In het park bevindt zich één van de mooiste rozentuinen van Europa.
  Gemeente Sint-Pieters-Leeuw
Kasteel is thans cultureel centrum,
park staat open voor publiek
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.