Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel St-Sauveur Terug naar boven
 
033 Kasteel St Sauveur
 
Het kasteel St-Sauveur, gelegen in een prachtig domein, grenzend aan de Molenbeekvallei, werd waarschijnlijk gebouwd door Guillaume Horis, een Brusselse handelaar, en zijn echtgenote Jeanne Marie Parijs, als classicistisch landhuis in 1800. Rond 1900 liet Aloïs Joseph Bernard Schmedding, die het goed in 1890 kocht, nog enkele kleine gebouwen aan het kasteel toevoegen.
In 1929 werd het domein verkocht aan een Franse kloosterorde "les Soeurs de Sauveur et de la Sainte Vierge” die wegens de antiklerikale politiek van de regering Combes Frankrijk in 1903 hadden verlaten en zich gevestigd hadden in Sint-Jans-Molenbeek. Het kasteel onderging substantiële vergrotingen in 1930 en 1936, toen het volume en de bebouwde oppervlakte meer dan verdubbelde.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het domein opgeëist door de Duitsers. Op het einde van de oorlog en tot 1946 vestigden er zich kortstondig Canadese en daarna Engelse troepen. Na de oorlog gingen de zusters zich meer richten op de uitbouw van een rusthuis, een taak die het kasteel St-Sauveur tot op heden vervuld onder de naam, Woon- en Zorgcentrum De Verlosser.
  Gemeente Sint-Ulriks-Kapelle
(Deelgemeente van Dilbeek)
Kasteel is thans rusthuis
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.