Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel La Motte Terug naar boven
 
Kasteel La Motte
 
Dit bijzonder mooi kasteeltje werd gebouwd eind 18de eeuw door de destijds beroemde architect, Laurent-Benoît Dewez. Hij bouwde La Motte in opdracht van zijn schoonouders, Pieter-Jozef Mertens en Petronelle Servaes. Typisch voor zijn ontwerpen zijn symmetrie, soberheid en heldere structuur.
De eerste gekende eigenaar, in 1848, is Baron de Coulemont de Waterleet, burgemeester van Sint-Ulriks-Kapelle. Later ging kasteel La Motte in verval, kwam nadien in andere handen maar werd nooit meer wat het was. In 1957 werd de eigendom toebedeeld aan graaf Herbert Visart de Bocarmé. De meeste verbouwingen gebeurden in deze tijd. De stalvleugel en de boerderij werden omgebouwd tot woonvertrekken. In deze staat bevond het kasteel zich voor de aankoop.
In 1981 kocht het Gemeentebestuur van Dilbeek het kasteel met de duidelijke bedoeling het gebouw en het domein te restaureren en ten dienste van de bevolking te stellen. De restauratiewerken werden op vraag van het gemeentebestuur en de Vlaamse Gemeenschap opgedeeld in drie fasen. Zo werd in januari 1996 de rechtervleugel opengesteld, in maart 1999 het hoofdgebouw en in december 2005 de linkervleugel.
Na de restauratie werd het kasteel La Motte in dienst genomen als bijhuis van de vzw Cultureel Centrum Dilbeek.
  Gemeente Sint-Ulriks-Kapelle
(Deelgemeente van Dilbeek)
Kasteel is thans bijhuis vzw Cultureel Centrum Dilbeek
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.