Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Heylissem Terug naar boven
 
Kasteel van Heylissem
 
Hélécine was vroeger een abdij, gesticht in 1129. De abdij speelde een belangrijke rol als vooruitgeschoven verdedigingspost en moest herhaaldelijk zware aanvallen verduren. Twee keer werd ze volledig verwoest.
Van 1768 tot 1780 vond een complete herbouw van de abdij plaats onder leiding van de bekende architect Laurent-Benoît Dewez. Vrijwel alle gebouwen die men vandaag ziet, zijn in deze periode tot stand gekomen. Het paleis van de abt heeft een 47 meter lange neoclassicistische façade met in het midden de hoge koepel van de abdijkerk, die in 1780 werd ingewijd. In 1796 werd de abdij door de Franse revolutionairen opgeheven en moesten de monniken hun abdij definitief verlaten. De gebouwen werden nadien eerst ingericht als spinnerij, later als suikerfabriek, tot ze in 1924 privéwoning werden.
In 1962 kocht de toenmalige provincie Brabant het domein en vormde het om tot een centrum voor culturele activiteiten, ontspanning en jeugd. Het 18de eeuwse kasteel, in een opmerkelijke groene omgeving, telt een aantal vergaderzalen en een kwaliteitsrestaurant.
  Gemeente Opheylissem
(Deelgemeente van Hélécine)
Kasteel en park toegankelijk
Website: www.domainehelecine.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.