Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Rumbeke Terug naar boven
 
Kasteel van Rumbeke
 
Als een schitterend sprookjeskasteel manifesteert het sobere slot van Rumbeke zich in een prachtig park, het Sterrenbos.
Volgens de legende gaat de geschiedenis van Rumbeke terug tot het ontstaan van het graafschap Vlaanderen. Boudewijn met de ijzeren arm was verliefd geraakt op de mooie prinses Judith, de dochter van de Franse koning Karel de Kale. De liefde was wederzijds maar de koning weigerde zijn toestemming. Hierop liet Judith zich door Boudewijn ontvoeren naar Rumbeke. Na tussenkomst van de paus konden die twee huwen en Karel de Kale kon niet anders dan zwichten voor het voldongen feit. Hij schonk zijn schoonzoon een stuk land, dat de geschiedenis in zal gaan als het roemrijke graafschap Vlaanderen.
Het kasteel van Rumbeke, gebouwd tussen 1520 en 1535, en grotendeels opgetrokken in baksteen met hier en daar zandsteen, is één van de oudste kastelen in België uit de Renaissance, het werd eeuwenlang bewoond door de graven de Thiennes en de Limburg Stirum tot het werd beschadigd door de geuzen, en geteisterd tijdens de oorlogen van Lodewijk XIV van Frankrijk, de Franse Revolutie en de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In 1961-65 werd het kasteel gerenoveerd met J. Viën als architect.
In 1988 verkocht graaf Guillaume de Limburg Stirum het kasteel aan de NV Sterrebos die nog steeds de huidige eigenaars zijn. Vandaag staat het kasteel van Rumbeke open voor allerlei evenementen.
  Gemeente Rumbeke
Kasteel te bezoeken
Website: www.kasteelvanrumbeke.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.