Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Ryckevelde Terug naar boven
 
Kasteel Ryckevelde
 
Vanaf 1913 startte baron Raphael Gillès de Pélichy met de bouw van het neogotische kasteel Ryckevelde. Met de toren en de westflank van het als zomerverblijf bedoelde gebouw kwam hij nog net klaar voor hij, na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, naar Nederland uitweek. Het kasteel werd in zijn huidige vorm voltooid in 1929. In 1946 verkoos het gezin Gillès de Pélichy definitief Izegem als verblijfplaats en stond het kasteel Ryckevelde leeg.
Het neogotische kasteel met aanpalende gronden werd op een augustus 1956 voor drie jaar gehuurd via een mondelinge overeenkomst tussen baron Gillès de Pélichy en pater Verleye. Dit contract voorzag de aankoop van het gehuurde goed binnen de drie jaar. Samen met pater Gregoor Maes nam Karel Verleye zijn intrek op Ryckevelde. De daaropvolgende maanden werden door de bewoners benut om met de hulp van vrijwilligers het kasteel, dat bijna tien jaar had leeggestaan, schoon te maken en de allernoodzakelijkste onderhoudswerken te verrichten.
Eenmaal de werken voltooid werd door pater Karel Verleye een opleidingscentrum opgericht dat bedoeld was om jongeren te interesseren en op te leiden over Europa als politieke entiteit. Tot 2020 was het kasteel de zetel van het Ryckevelde Europe House.
Vandaag kan je In dit voormalige 'Centrum voor Europese studies' terecht voor allerlei evenementen. Het park is vrij toegankelijk.

  Gemeente Sijsele
(Deelgemeente van Damme)
Kasteel staat open voor allerlei evenementen, park vrij toegankelijk
Website: https://www.kasteelryckevelde.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.