Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Beauvoorde Terug naar boven
 
Kasteel Beauvoorde
 
Verscholen in de weidse poldervlakte in het dorpje Wulveringem staat het kasteel Beauvoorde. Het kasteel ontstond wellicht in de 12de eeuw en werd rond 1600 grondig verbouwd door hoogbaljuw Jacob de Bryarde. In 1573 werd de naam Beauvoorde geïntroduceerd, naar analogie met een landgoed in het grensgebied met Noord-Frankrijk van de eigenaars.
Het kasteel bleef eigendom van de familie de Bryarde tot 1838. Na een periode van verval kwam het kasteel in 1875 in bezit van jonker Arthur Merghelynck. Hij restaureerde het gebouw met behulp van de stadsarchitect van Veurne, Jozef Vinck, en liet een Frans-Engels kasteelpark aanleggen.
Meer dan honderd jaar later heeft het kasteel nog steeds een unieke uitstraling. Het kasteel ademt de passies van edelman-verzamelaar Arthur Merghelynck. Zijn collectie 17de eeuwse pronkstukken is ondergebracht in dit opmerkelijk historisch verzamelaarhuis.
Arthur Merghelynck bleef kinderloos en schonk het kasteel in 1902 aan de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Kasteel en landgoed worden sinds 1998 beheerd door Erfgoed Vlaanderen vzw.
  Gemeente Wulveringem
(Deelgemeente van Veurne)
Kasteel te bezoeken
Website: www.kasteelbeauvoorde.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.