Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel De Blankaart Terug naar boven
 
Kasteel de Blankaert
 
In 1863 koopt Gustave baron de Coninck de Merckem, aan de rand van de IJzervallei, het Blankaartdomein. De Antwerpse architect Schadde bouwt het kasteel en een Brusselse landschapsarchitect ontwerpt het omringende kasteelpark in Engelse Stijl.
De Baron overlijdt in 1895, zijn vrouw Melanie Verhaeghe erft zijn hele bezit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het kasteel totaal verwoest. In 1922 wordt het terug opgebouwd. De barones, die kinderloos blijft, laat na haar dood in 1935 het Blankaartdomein aan haar geadopteerde dochter Elaine Verhaeghe over.
Elaine is gehuwd met August Kempynk. Na zijn overlijden laat ze het kasteel verbouwen en stelt ze het in 1959 ter beschikking aan de Volkshogeschool de Blankaart, een initiatief van haar zonen Paul en Luk Kempynk. In 1959 beslist de familie Kempynk ook om van de Blankaartvijver en omliggende rietlanden een natuurreservaat te maken.
De Vlaamse Overheid verwerft in 1980 het kasteel en omringde park. In het kasteel bevindt zich momenteel het Vlaams Bezoekerscentrum De Otter. Het agentschap voor Natuur en Bos staat in voor het beheer ervan.
  Gemeente Woumen
(Deelgemeente van Diksmuide)
Park te bezoeken
Info: www.west-vlaanderen.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.