Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Mariasteen Terug naar boven
 
Link naar afbeelding Kasteel Mariasteen
Gelegen op een heuvel, in een parkdomein dat geïnspireerd is door een Engelse landschapstuin, staat het kasteel Mariasteen. Dit kasteel werd in 1906-1907 gebouwd door Baron en Barones Charles Gillès de Pélichy. Het kasteel werd Mariasteen genoemd naar de naam van zijn vrouw, Maria van der Renne de Daelenbrouck.
In 1918 werd het kasteel gebombardeerd door Duitse troepen. Na de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel in een meer bescheiden vorm herbouwd, zonder toren en een deel van de tweede verdieping werden niet meer opgetrokken. In mei 1940 vestigde een medisch detachement van het Belgische IVde Legerkorps zich in het kasteel, ze verbleven er van 22 tot 26 mei 1940. Na de Duitse bezetting werd het op 7 september 1944 uiteindelijk, na een hevig gevecht, door de geallieerden bevrijd.
In het begin van de jaren vijftig bevond zich in het kasteel een school voor lichamelijke opvoeding, waaruit een Hoger Instituut voor Kinesitherapie en Ergotherapie groeide, het eerste in Vlaanderen. Vandaag is het kasteel Mariasteen een administratief centrum van het Dominiek Savio Instituut, en is het kasteel omringd door paviljoenen ten dienste van mensen met fysieke beperking.
  Gemeente Gits
(Deelgemeente van Hooglede)
Kasteel is thans administratief centrum
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.