Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Potegem Terug naar boven
 
Kasteel van Potegem
 
Een eerste vermelding van het kasteel van Potegem gaat terug tot de tweede helft van de 10de eeuw. In een akte schenkt Arnulf I de Grote, de toenmalige graaf van Vlaanderen, een deel van zijn bezittingen aan de Sint-Pietersabdij van Gent waaronder ook het Kasteel van Potegem. In 1260-1270 verdwijnt Potegem uit het bezit van de Sint-Pietersabdij.
In de 16de eeuw, toen de Spanjaarden heersten in onze streken, bewoonde Walter van Potegem, derde graaf van de heerlijkheid van Ingelmunster, het kasteel.
In 1830, het jaar van de Belgische onafhankelijkheid, richten Ivo en Julie Van Robaeys in het kasteel van Potegem een exclusief jongenspensionaat op, nadien wordt het eigendom van het OCMW. In 1930 koopt industrieel Robert Vindevogel het vervallen kasteel van Potegem van het OCMW en laat het restaureren door architect Viérin. Hij gaf het kasteel zijn huidig uitzicht in neobarokstijl.
Het kasteel van Potegem, één van de oudste en belangrijkste van het Waregemse patrimonium, wordt vandaag bewoond door de familie Devos.
  Gemeente Waregem
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.