Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Hernieuwenburg Terug naar boven
 
Kasteel Hernieuwenburg
 
In 1484 geeft Filips Uuten Zwane het leen ten Broucke in pand aan Joris van Crombrugghe. Laatstgenoemde koopt in 1485 de heerlijkheid in Wielsbeke, en is er voor het eerst sprake van een kasteel Ten Broucke.
Het neoclassicistisch kasteel "Ten Broucke" werd rond 1870 heropgebouwd door de adellijke familie van der Bruggen. Vanaf 1895 wordt het kasteel de vaste verblijfplaats van baron Maurice van der Bruggen, voorheen gevestigd te Wingene waar hij burgemeester was. Vanaf 1888 was baron van der Bruggen ook volksvertegenwoordiger voor de Katholieke Partij. Van 1899 tot 1907 wordt Maurice van der Bruggen minister van Landbouw, Nationale Gezondheid en Schone Kunsten.
Na de dood van het kinderloze echtpaar van der Bruggen wordt het kasteel, met domein, door erfgenaam baron Peers de Nieburgh in 1935 verpacht aan de Katholieke Studenten Actie. Het kasteel wordt herdoopt tot "Hernieuwenburg". Van 1935 tot 1965 wordt "Ten Broucke" gebruikt als kampheem en studiecentrum van de K.S.A. West-Vlaanderen. 
In 1964 wordt het kasteeldomein aangekocht door de gemeente Wielsbeke, sinds eind 1970 is het in gebruik als gemeentehuis.
  Gemeente Wielsbeke
Kasteel is thans gemeentehuis
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.