Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Blauwhuis Terug naar boven
 
Link naar afbeelding Kasteel Blauwhuis
Het kasteel Blauwhuis, het imposantste gebouw van de stad Izegem, wordt voor het eerst vermeld als pachthoeve van het heerschap van Schiervelde in 1544. Tijdens het ancien régime was het heerschap in het bezit van de familie de Heurne. Op het einde van de 17de eeuw wordt de hoeve, in opdracht van J.F. van Heurne verbouwd tot buitenplaats.
In 1794 wordt het kasteel zwaar beschadigd door Franse troepen, waarna het hersteld wordt. Vanaf 1807 werd het doorgegeven aan Baron Jean de Pélichy naar aanleiding van zijn huwelijk met Marie-Joséphine van Heurne.
Vanaf 1872 is het neoclassicistische kasteel ‘Blauwhuis’, waarvan de naam verwijst naar de blauwe kleur van het leien dak, in het bezit van de familie Gillès de Pélichy na het huwelijk van Baron Louis Gillès de Pélichy met Marie de Pélichy, en krijgt het zijn huidige vorm. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt het kasteel ingenomen door de Duitse bezetter.
De adellijke familie Gillès de Pélichy, die een belangrijke rol speelde in de sociale geschiedenis van Izegem, blijft in het kasteel wonen tot 1984. Het kasteel wordt vanaf dan beheerd door vzw stichting de Pélichy en fungeerde tot november 2015 als feestzaal. Sindsdien stond het historische gebouw leeg.
In het voorjaar van 2017 heeft het kasteel Blauwhuis met bouwbedrijf Romel een nieuwe eigenaar gevonden. Het Izegemse bouwbedrijf Romel zal het historische pand renoveren en er kantoren en horeca in onderbrengen, mogelijk gekoppeld aan een beperkte residentiële functie, het park blijft toegankelijk.
  Gemeente Izegem
Park vrij toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.