Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Bloemenoord Terug naar boven
 
Kasteel Bloemenoord
 
Het kasteel Bloemenoord zoals we het vandaag kennen is tot stand gekomen in de jaren 1905-1908. Eigenaar Leon van Wint-Carton laat het bestaande oud landhuis gedeeltelijk verbouwen in neo-Franse renaissancestijl en heraankleden naar een ontwerp van de Gentse architect L. Morial.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel door de Duitsers bezet en ondergaat daardoor enkele kleine wijzigingen. Zo werd onder meer een uitkijkpost opgetrokken op het bestaande torenvolume.
Kort na de oorlog werd het kasteel, met bijhorend koetshuis verkocht aan de gemeente en in gebruik genomen als gemeentehuis. Het park werd aangekocht door de broeders Xaverianen die er een rusthuis lieten bouwen. In 1955 werd het koetshuis, dat tot dan dienst deed als postkantoor, afgebroken in functie van het heraanleggen van de openbare weg en een parking. Het laatste overblijvende waardevolle stukje groen rond het kasteel werd in 1978 aangekocht door het stadsbestuur en open gesteld voor het publiek
.In 1981 werd een conciƫrgewoning aangebouwd aan het oorspronkelijke kasteel dat sinds de fusie het administratief centrum voor de gemeenteafdeling en een afdeling van de stedelijke bibliotheek huisvest.
In 2011 werd het kasteel voorlopig beschermd als monument.
  Gemeente Sint-Michiels
(Deelgemeente van Brugge)
Kasteel huisvest administratief centrum voor de gemeenteafdeling
en een afdeling van de stedelijke bibliotheek
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.